Skip to main content

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διακρατική συνάντηση, που είχε ως στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών, εμπειρίας και τεχνογνωσίας για τη δημιουργία Κέντρου Νεότητας στον Δήμο Ιλίου.

Το Κέντρο Νεότητας είναι ένας ανοιχτός χώρος που σχεδιάζεται με σκοπό να παρέχει ένα ασφαλές, άτυπο και εποπτευόμενο περιβάλλον, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους, ηλικίας 18-30, να συμμετάσχουν σε ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες ή να δεχτούν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και επαγγελματικής συμβουλευτικής, βοηθώντας τους να αναπτύξουν τις σωματικές, κοινωνικές, συναισθηματικές και γνωστικές τους ικανότητες.

Στη συνάντηση, παραβρέθηκαν δύο εμπειρογνώμονες εκπρόσωποι του Κέντρου Νεότητας του Δήμου της Ουψάλα της Σουηδίας, στελέχη του Δήμου, καθώς και στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες εστίασαν στον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Νεότητας, τους τρόπους προσέγγισης των νέων και των οικογενειών τους, ενώ ανέλυσαν τις καλές πρακτικές, τις οποίες μπορεί να υιοθετήσει ο Δήμος Ιλίου για την επιτυχή λειτουργία του Κέντρου Νεότητας.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη συνάντηση αφορούσαν την ύπαρξη των κέντρων νεότητας και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας, αλλά και την συνεργασία τους με τους υπόλοιπους θεσμούς (σχολεία, αστυνομία), για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η ανταλλαγή καλών πρακτικών αποτελεί πρωτοβουλία που βασίζεται στην επιθυμία ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειρίας εκτός συνόρων και εμπνέεται από την επιθυμία των εταίρων της συνάντησης να συνεργαστούν στενότερα προκειμένου να επιτύχουν υψηλότερο επίπεδο στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Υγείας του Δήμου Ιλίου στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας, την Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και την Παροχή Υπηρεσιών Ανοιχτής Ειδικής Φροντίδας στο Δήμου Ιλίου Διαδημοτικά Κοινωνικά Δίκτυα “ΦΡΟΝΤΙ-ΖΩ” και “ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”» , και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της δράσης που αφορά σε υπηρεσίες δικτύωσης, ανταλλαγής εμπειριών και διάχυσης καλών πρακτικών στο πλαίσιο των Διαδημοτικών Κοινωνικών Δικτύων “ΦΡΟΝΤΙΖΩ” και “ΕΝΤΑΣΣΩ” και του περιεχομένου της «οριζόντιας» δράσης 9.4.2 της ΒΑΑ/ΟΧΕ Δυτικής Αθήνας.